ISDuurzaam

United-Kingdom-flag-icon

Boek: Zin in werk, Interviews met 5 bekende Nederlanders

 

Download Boek: Zin in werk, Interviews met vijf bekende Nederlanders over Zingeving in hun Werk (pdf)

jolein blog2

Voorwoord

Toen ik in 2000 van de één op de andere dag mijn baan als advocaat bij een Amerikaans consultancybedrijf had opgezegd, durfde ik maar aan weinig mensen te bekennen dat ik een pittige burn-out en depressie had. Liever zei ik dat ik ontslag had genomen om een boek te schrijven. De titel van het boek wist ik al: Zin in Werk. Het moest een boek worden met interviews met bekende Nederlanders, over hoe zij de bezieling in hun werk vonden. Maar natuurlijk was ik op dat moment veel te ziek om daar mee aan de slag te gaan.

Uiteindelijk had ik in 2002 weer de energie om interviews te houden. Ik benaderde
een paar mensen, die ik fascinerend vond. Nog steeds denk ik met warme gevoelens terug aan mijn contacten met Stef Bos, op wie ik stiekem verliefd was. En volgens mij was het tijdelijk wederzijds ☺. En wat een indruk heeft Maarten van Roozendaal op mij gemaakt, in al onze gesprekken (want met hem ben ik later nog weleens in de kroeg doorgezakt). Helaas is Maarten niet meer in leven, net als Martin Bril. Twee prachtige mensen. Te vroeg dood. Ik wilde hen bewust samen interviewen, ook al hadden zij elkaar nooit eerder gesproken, omdat ik dacht dat het een mooie dynamiek zou opleveren. En dat deed het.

Toen ik deze interviews in 2004 vervolgens voorlegde aan een bevriend uitgever, kreeg ik een vernietigende reactie. Deze interviews hadden volgens hem niets met journalistiek van doen, waren inhoudelijk oppervlakkig en niemand zat op deze zelfverheerlijking in de vorm van een boek te wachten. En daar zat ongetwijfeld iets in. Maar niet alles. Maar ik was nog geen dertig en liet me uit het veld slaan. Teleurgesteld gaf ik mijn boek op. Een paar van deze interviews kon ik in verkorte vorm laten plaatsen in het Tijdschrift Happinez, wat toen nog redelijk nieuw was. En ondertussen begon ik met een nieuw stuk van mijn leven.

Na de dood van Martin in 2009 en later Maarten in 2013 moest ik weer aan de interviews denken. En uiteindelijk heb ik ze er begin 2017 weer bij gepakt. En bij nader inzien vind ik het nog steeds mooi, grappig en open materiaal, zonde om te laten liggen.
Het is raar om je te realiseren dat deze mensen toen bijna allemaal jonger waren dan ik nu ben.
Sommige stukken zijn profetisch. Twee van hen voorspellen de maatschappelijke uitdagingen rondom migratie en cultuur. Interessant om in retrospectief te lezen.

Dus hierbij, voor de liefhebber, de interviews die ik toen mocht hebben met 5 bijzondere en inspirerende mensen: Jort Kelder, Maarten van Roozendaal & Martin Bril, Catherine Keyl en Stef Bos.

Jolein Baidenmann
Maart 2017

 

     

ISDuurzaam | kvk 59590645 | T. 06-23920404 | info@isduurzaam.eu | fotografie: Petra van Velzen | design: Aprire